isasjosten.blogg.se

allt eller inget

10 steg närmare att försöka rädda liv

Kategori: Allmänt

Eftersom att många människor (generaliserar inte nu) verkar ha svårt att få tummen ur arslet när det kommer till något så livsviktigt som att göra skillnad och hjälpa andra tänkte jag bidra med en enkel 10-stegsguide till första steget mot att göra enorm skillnad. Och vet ni? Det är gratis och inte jobbigt alls, dock kan tidsåtgången skilja sig något beroende på om du bor i skogen eller inne i stadskärnan.

 Steg 1. Informationssökning. Gå först in här och undersök om du har möjligheten att bli blodgivare. Om du är ready to go, klicka här och fyll i det elektroniska formuläret.

Tidsåtgång: 1 minut och 20 sekunder.

Energiåtgång: Ja du kan behöva förflytta händerna under denna tid över tangentbordet, men kom igen, kan du Facebooka eller fixa fina Instagrambilder så kan du göra det här med.

 

Steg 2. Invänta svar.

Tidsåtgång: Brukar ta ungefär 2 dagar

Energiåtgång: Nix. Nada. Fritt fram att pilla navel, baka bullar, åka långfärdsskridskor eller titta på Family Guy eller vad du nu ägnar din fria och ofria tid åt.

 

Steg 3. Titta i kalendern och bestäm dig för den dag som passar dig bäst. Blodgivarcentralerna håller öppet lite olika beroende på vart du vill gå men de öppnar som tidigast 07.30 och stänger som senast 19.00. Klicka här för exakta öppettider. Om du har möjlighet är min rekommendation är att svänga förbi innan jobbet. Annars funkar det lika bra att åka förbi efteråt.

Tidsåtgång: Vad kan det ta dig att kolla i kalendern? En minut? Två? Om du är riktigt långsam, kanske fem men inte mer än så för då borde du nog se över din allmänhälsa först.

Energiåtgång: Beroende på vart du har din kalender kan denna variera något men den borde befinna sig inom ett intervall mellan att plocka upp telefonen ur fickan till att rota igenom väskan efter almanackan ungefär.

 

Steg 4. Om du bestämt dig för att ta det innan jobbet, ställ klockan dagen innan. Frukosthalvtimman hemma kan du skippa, för det får man där. Därmed räcker det med att ställa klockan 30 min tidigare än vanligt så blir det fina fisken.

Tidsåtgång: Max 30 sek

Energiåtgång: Behöver jag ens nämna hur himla jobbigt det är att plocka upp luren och ställa alarmet? SÅ HIMLA JOBBIGT

 

Steg 5. Gå upp som vanligt, fast på utsatt tid förstås. Duscha eller struntduscha, mig spelar det ingen roll. Kamma dig med din finaste kam och dra på dig din varmaste overall och gå hemifrån.

Tidsåtgång: Svårt att säga men om jag utgår från mig själv som är ett sorts mellanting mellan kill-kille och tjej-tjej när vi snackar tidsåtgång på morgonen skulle jag säga cirkus 30 minuter.

Energiåtgång: Det här är nog det mest energikrävande under hela processen, men tro mig. Det kommer att vara 100 gånger värt det efteråt. Och om man ska tänka efter är ansträngningen ungefär lika med det du gör varje morgon ändå och något du förmodligen skulle gjort även om du inte skulle gått upp en halvtimma tidigare.

 

Steg 6. Ta buss/tunnelbana/pendeltåg/gå till blodcentralen. Blodcentralerna i Stockholm finns i Skanstull, Danderyd, Fridhemsplan, Solna, Hötorget och Södertälje.

Tidsåtgång: Med tanke på blodgivarcentralernas geografiska placering borde det inte vara en superduperomständlig omväg för dig så länge du både bor och jobbar någonstans i Stockholm.

Energiåtgång. Transporteringsenergiåtgång ungefär. Samma som varje dag liksom.

 

Steg 7. Gå in på blodcentralen och lägg märke till hur det känns som en genusmanipulerad tomteverkstad där alla små tomtegummor och tomtegubbar välvilligt ilar omkring för att förbättra världen. Blir man inte varm i hjärtat? Sätt dig i väntrummet och fyll i formuläret som du fått av den söta tanten bakom receptionsdisken. Ät lite frukost – jepp, man får frukost och den är inte dålig. Luta dig tillbaka i TV-soffan kolla på Nyhetsmorgon eller dagens avsnitt av julkalendern om du hellre föredrar det.

Tidsåtgång: Mellan 10 – 15 minuter.

Energiåtgång: Med tanke på att du äter frukost blir det plus i energiåtgång. Du får därmed tillbaks den energi du lagt ut på föregående punkter.

 

Steg 8. Spetsa öronen när nästa lilla blodtomtelisa vänligt ropar upp ditt namn. Res dig upp och följ med.

Tidsåtgång: 1 minut.

Energiåtgång: Gå 20 – 30 steg. Så att man svimmar av för att det är så jobbigt.

 

Steg 9. Svara på några allmänna hälsofrågor, luta dig tillbaka, räck fram armen och låt systern stjäla lite blod. Sticket känns ungefär som ett myggstick, inte alls alltså.

Tidsåtgång: 4 minuter höftat.

Energiåtgång: Vågrät position på brits. Plus minus noll snabbt uträknat.

 

Steg 10. Gå ut i väntrummet igen, plocka med dig en Smakis eller ett äpple om du har lust. Man får det. Glöm inte att säga hejdå till receptionisttanten.

Tidsåtgång: 1 minut

Energiåtgång: Veva med armen, bära på en ett-äpple-tyngre väska, och så de 30 stegen till entrédörren förstås.

Tänka sig! På mindre än 60 minuter har du alltså närmat dig möjligheten att rädda liv. In genom plåtdörren och ut som en superhjälte liksom, fast egentligen vill jag inte kategorisera blodgivare som någon form av hjältar, för i mina ögon är det var och ens förbannade plikt att hjälpa till om man har de rätta förutsättningarna.

 

Och förresten... orkar man läsa det här orkar man garanterat bli bloddonator också, om man kan förstås.

 

 

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

isasjosten.blogg.se