isasjosten.blogg.se

allt eller inget

Gott nytt 2013!

Kategori: Allmänt

Firar in det nya året med det perfekta sällskapet i den perfekta miljön efter en perfekt middag, sällskapsspel och alldeles för mycket bubbel. Är tacksam för att ha så fina människor omkring mig och sjukt jävla tacksam över att det här året är över. Nu lämnar vi det dåliga bakom oss och tar det bra med oss. Massa kärlek och såklart: Gott nytt år!
 

Att våga möta sina rädslor (medium light version)

Kategori: Allmänt

Idag är det sista dagen på året och då tycker jag att det är läge att ta tillfället i akt och reflektera över sig själv och året som gått. Jag har tänkt en massa och en sak som jag är fruktansvärt dålig på är att utmana mig själv och våga göra sånt som är lite läskigt. Den där trygghetszonen är himla bekväm och det är väl just det som är det dumma egentligen. Därför passade jag på att göra något som jag egentligen tycker är skitläskigt, men inget man kan dö av. Jag gick på en dansklass helt själv - och dra mig baklänges - det var jävligt roligt faktiskt. Och Ja jag måste sett för jäkla rolig ut också. Men framförallt var de skönt att känna att det faktiskt inte var så farligt, utan till och med något jag skulle kunna tänka mig att göra igen. Så 2012. In your FACE. Nu lämnar jag dig bakom mig. Och dansar in i 2013.

Nyårslistan 2012

Kategori: Allmänt

Hur har ditt 2012 varit?

Helt ärligt så har stora delar av 2012 varit förjävliga. Sen har vissa perioder varit bättre och sommaren till exempel var helt fantastisk men sammantaget skulle jag kalla 2012 för ett jävla skitår som jag mer än gärna lämnar bakom mig.

 Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

Jag åkte på min livs första solo-semester, tatuerade mig, började blogga, blev blodgivare, slutade röka och lärde mig att spela gitarr.

 

 Har du några nyårslöften?

Nej, jag vill ha ett kravlöst år, däremot har jag ett par konkreta mål men de pratar jag inte högt om för att de ska vara - just - kravlösa.

 Vilka länder besökte du?

Var i alperna och sen åkte jag till Mallis tre gånger i somras.

 Blev du kär i år?

Njaee.

 Bästa minnet från 2012?

Den ljusa sommarkvällen på Långholmen när jag och Jossan såg Melissa Horn. Det var fint. Eller midsommarafton på Öland för vi hade så himla himla roligt. Eller en kväll när ett gäng vänner kom hem till mig och fikade och fikat övergick i grillning på taket, middag och spontanfest med massa dans i köket till sent på natten. Eller dagarna på Kallis i somras. Då var man hög på livet. Hela sommaren var egentligen helt jävla underbar.

 

 Var det mest lugna hemmakvällar eller vilda partykvällar?

Snackar vi årets första halva måste jag erkänna det sistnämnda. Upphöjt i tusen. Årets andra halva har varit lite lugnare.

 Favoritprogram på TV?

Torka aldrig tårar utan handskar var en TV-serie som grep tag om mig. Sen gillade jag ”Nybyggarna” väldigt mycket.

 Hur firade du din födelsedag?

I flera dagar. Starkaste minnet var presenten jag fick av bästa tjejkompisarna. Jag blev kidnappad och landade på Club Privé där en praktiskt taget naken strippa hade privatkurs med mig. Sen fick jag uppträda för dem. Det var den sjukaste presenten jag någonsin fått.

 Vem/Vilka saknade du?

Vissa vänner man kommit på kant med eller helt enkelt inte hunnit träffa lika mycket.

 Hur många kysste du?

Några stycken.

 Vad ser du mest framemot med år 2013?

Att ta min examen, börja på mitt nya jobb och fokusera på träningen.

 Ogillar du någon nu som du inte ogillade i början av året?


Ja, det gör jag faktiskt. Ogillar personen ganska mycket dessutom.

 Årets bästa film?

Är ju en sucker för Twilight-sagan och eftersom att år 2012 enligt mig inte bjöd på nåt speciellt när vi snackar film så utser jag Breaking Dawn till årets film – för mig.

 Vad fick dig att må bra?

Träningen, solen, fina vänner och familj.

 Vad fick dig att må dåligt?

Konflikter med såna jag bryr mig om, alkohol och mitt gamla jobb.

Middagstips

Kategori: Allmänt

Ikväll när min kompis Kajsa var upptagen med att bakissnooza i sängen och en annan kompis Sandra hade fullt upp med att klippa håret på Henry tog jag och en tredje kompis Rebecka på oss kockhandskarna för att på något sätt trolla fram kvällens middag och vad passar bättre som söndagsmiddag än en gammal hederlig korvstroganoff? På frihand och med lite improvisering och en jäkla massa skrattattacker lyckades vi åstadkomma en enligt mig fenomenal stroganoff - och ja, jag vågar nästan säga att vi gjorde succé. Håll i er för här kommer receptet på korvstroganoff i ny tappning.

Du behöver:
- 1 st ful lök
- 1/2 st purjolök
- 1 st falukorv
- 2 st tomater
- Tomatpuré
- Krossade tomater
- Matlagningsgrädde
- Stark senap (tricket)
- Curry
- Svartpeppar
- Salt
- Jasminris

Att börja med riset kan vara en bra idé, för när man väl sätter igång med korveriet kommet det att gå undan. När riset är igång är det dags att börja hacka och fräsa all lök i en panna. När löken fått färg, ställ den åt sidan och fräs på korven. Vi skar tärningar, blir tydligen godast så. När korven fått lätt färg (superviktigt att den inte får stekyta) är det dags att lägga över allt i en gryta. Häll på krossade tomater, tomatpure och färska tomater. Späd ut med grädde och låt grytan puttra på svag värme. Salta och peppra efter känsla, ha i en nypa curry rekommenderas starkt, det gav grytan lite sting, utan att lukta indisk katt liksom. Sist men inte minst, ös på med sweet chilisås och  senap. När man är igång med grytkokandet är det lätt att glömma riset, men gör för guds skull inte det för då blir kastrullbotten svarta faran och i bästa fall är du klar med stålullsgnuggande lagom tills 2014.

Tänd några ljus och ät tillsammans med människor du tycker om. Det blir så mycket godare då.

 

 

Årets sista Bodypump

Kategori: Träning

Klockan 16.30 idag gick stapeln för årets sista Bodypump, och det ville man ju inte missa. Det var helt enkelt bara att masa sig ur soffan och kriga på sig fantomen-tightsen. Dagen till ära fick jag även med mig Kajsa och såhär med facit i hand kan jag säga att jag kanske borde låtit bli för med tanke på de tvåsiffriga antal shots hon drog i sig igår är det ett under att hon fortfarande lever även om hon var vit i ansiktet efter benlåten, grön i ansiktet efter bicepslåten och apatiskt utslagen på golvet innan stretchen. Jag mådde desto bättre och tog i för kung och fosterland och känner att nu är jag tamejfan het på gröten. 2013 blir mitt träningsår och om man ska se något positivt ur 2012 så är det den träningsskjuts jag fått under hösten, så tack kroppen, tack knoppen, och tack till Sats bästa instruktörs-Elin som avrundade 2012 på detta sätt! Nu ska jag se till Kajsa. Hon kräks blod trodde hon men det var visst bara ketchup.

Plopp Kärlek

Kategori: Allmänt

Det blir lite mycket testa nu men det kan också bero på att dessa mellandagar har varit fullproppade med myskvällar och "dagen-efter-dagar" vilket alltid innebär kopiösa mängder med choklad och andra nyttigheter. Idag hittade vi denna lilla sötsak vid kassan, och jag vet inte vad som hände men den tog ett segerskutt rätt ner i kundkorgen och eftersom att vi är svaga för kärlek så hade varken jag eller Jossan mage att lägga tillbaka chokladbiten i hyllan. Vi var helt enkelt tvungna att testa, som vanligt. Faktum är att vi var så ivriga att testa att vi slet upp chokladen som två brunstiga hyenor innan vi ens kommit utanför affären och det skulle jag inte ha gjort för Plopp Kärlek må vara kärleksfylld men den vet ta mig tusan inte hur man tillfredställer munnen. Jag tviade, spottade, fräste och var närpå att börja gråta illasmakande besvikelsetårar. Jossan däremot hamnade i chokladhimlen och jag vet inte om det beror på att hon är bakfull eller om hon glömde smaklökarna där hon sov inatt men av det "mmmm...-et" hon lyckades stöna fram att döma tyckte hon att det var jäkligt gott. Plopp Kärlek får av mig två tuggade och utspottade minustoasts, och vad ni än gör: Köp och dö inte.
 
 

Vi muckar

Kategori: Allmänt

Jag och finnen... Ikväll är det fest. Jag och Jossan dricker bubbel och lyssnar på City of dreams och drömmer om sommaren. Födelsedagsmiddag om en timme med massa härliga människor och helt plötsligt förstår jag varför finnen valde att dyka upp oinbjuden. Klart han vill vara med. Puss då.
 

Geisha Dark

Kategori: Allmänt

Igår när vi sprang runt på ICA kom vi över den här lilla saken, och eftersom att vi älskar Geisha och eftersom mörk choklad tydligen är nyttigt så var vi absolut tvungna att provsmaka. Provsmakningen togs på yttersta allvar och jag blundade till och med för att försäkra mig om att vara opartisk. Den första smakupplevelsen var synonym med tysk femkronorschoklad, det vill säga smakade billigt, men när jag började tugga uppenbarade sig den bekanta och bedövande Geishasmaken hypnotiserade bort mina tidigare tankar. När jag svalde var förvirringen ett faktum och jag kunde inte riktigt bestämma mig för om den var god eller äcklig. Något jag kunde bestämma mig för var ändå att jag hellre köper den vanliga Geishan nästa gång, och att sannolikheten för att den här varianten hamnar i min kundkorg i framtiden kommer att vara ungefär 3 på 100 (om jag skulle råka bli ännu mer blind och råka ta fel alltså). Sammanfattningsvis ger vi Geisha Dark 2 av 5 toasts, och som Linus och Judas hade sagt: "den duger i krig".
 

Mjukismode

Kategori: Allmänt

Ikväll är det mjukismode hemma hos Linn på Bondegatan. Tjejfilm, snicksnack (nej vi snackar inte skit), pizza, godis, chips och julmust och så lite kittla Jossan i armhålan. Gillar den här fredagen. Vi laddar för imorgon för då är det 25-årsfest. Tänk vad vi börjar bli stora.

Permis

Kategori: Allmänt

Igår tröttnade jag på isoleringen så jag smackade på ett plåster på den ondaste finnen (den på hakan som jag tror kan klassas som en Guinnes-rekord-finne), gav mig själv permis från isoleringsveckan och begav mig ut på lite citysafari. Dagen började med att fixa fina naglar. Nagelfixet resulterade i en smärre nackspärr eftersom jag ansträngde mig för att luta hakan mot bröstet samtidigt som jag försökte behålla en lätt vridning med nacken åt höger. För att dölja hakan alltså. Därefter var det mötedags med nya jobbet och förutom att jag entrade lokalen med nersplashade byxor (tack du som körde upp en lagun med vatten i skrevet på mig och min vän i Alvik idag) så satt ju såklart det där nedrans plåstret där på hakan fortfarande. En snabb lögn om att jag "halkat" och "inga mer frågor på det" så var det ur världen men man kunde ju önskat att man för en gång skull fick visa upp ett finare jag, men den önskan har gått över i en dröm som blivit en sagofantasi och troligtvis aldrig kommer att uppfyllas. Jag har inte den sortens tur helt enkelt.
Från mötet i ilfart till min söta lilla morrmor där det vankades julbord för fjärde gången, plus äppelkaka med vispgrädde (dog godmatdöden) tillsammans med brollan och kurrekusin (och mormor givetvis). 
Dagen var inte slut där utan först hanns ett magiskt BC-pass med, ett besök hos min kompis på hennes jobb och sist men inte minst en kvällsbio med mamma och pappa. Denna gång gjorde vi slag i slaken och såg Callgirl, och tyvärr måste jag meddela att även denna film gjorde mig besviken. Den kunde absolut kapats med 60 minuter och så önskade jag mig ett riktigt slut. Det är ju slutet man väntar på hela filmen? Kommer aldrig förstå mig på det där med att inte ha ett konkret slut, så länge man inte planerar en fortsättning. Nu ska jag gröta min gröt och sen ta tag i den här dagen. Har en massa saker som måste göras...
 
 

Julhelgen

Kategori: Allmänt

Så har årets mättaste helg spatserat förbi och även om helgen som gått varit fylld med mys, mat och kärlek tycker jag att det ska bli ganska skönt med lite vardag och rutiner igen. Julaftonen började egentligen redan i Söndags då jag och en herrans massa människor spelade julklappsspelet och drack sjukt stark glögg hemma hos två vänner. Och vilket spel hörrni. Det borde alla spela på jul för där har man verkligen chans att lära känna sin giriga sida lite bättre. Det slutade med ett krig om en ganska ful fonduegryta som jag och Jossan självklart ändå stal ur Mattias baklucka när vi åkte hem.
Julafton firades med värsta bästa släkten på Odenplan och Juldagen med spelkväll på Hökis. Idag har jag lyckats ta mig till gymmet för första gången efter förkylningen och det gick förvånansvärt bra. Kom alldeles nyss hem från en tredje julmiddag hos föräldrarna och nu är jag klar med julmaten för i år. Ska bara ta en sista pepparkaka först...
 

Tredje världskriget

Kategori: Allmänt

Förvarnar redan nu om att underhållningsnivån på detta inlägg kommer vara ungefär lika hög som Antikrundan på SVT. Jag vet inte vad som händer men det måste vara tredje världskriget som valt att använda mitt ansikte som slagfält. Jag har fått bomber i bokstavligt talat hela ansiktet, nu snackar vi alltså inga småkvisslor som jag klagar över utan mina kinder, min panna och min haka har förvandlats till ett koncentrerat minfält. Jag har vanligtvis en hyfsat problemfri hy (skallar huvudet i trägolvet hårt tre gånger) men just denna vecka verkar detta faktum ha tagit semester lika mycket som jag hade tänkt göra.
Jag har försökt med allt. Masserat in bikarbonat i hela ansiktet, bränt mig i ett av Stockholms förmodligen farligaste solarier och druckit hinkvis med vatten. Inget verkar funka.
Där har ni förklaringen till varför jag går i exil i en vecka. Hänga med människor jag känner mig bekväm med att blotta mitt orangutangarsel till ansikte för, detoxa och kanske svettas ut skiten på gymmet får bli kommande veckas huvudaktiviteter. Choklad och alkohol är att fetglömma (inga mellandagsfyllor eller efterätning av julgodiset med andra ord). Detta är lite tråkigt eftersom att jag är ledig under mellandagarna ungefär lika ofta som drottning Silvia åker tunnelbana, men jag ser det som ett tecken. Det är i och för sig en himlans tur att jag är ledig eftersom att jag hade skrämt bort hela Stockholms partyelit genom min uppenbarelse i baren ikväll. Tänk vad mycket man bryr sig om sina medmänniskor. Ha en fin kväll vänner!
 

God jul

Kategori: Allmänt

Att rensa

Kategori: Allmänt

Jag tycker att det är väldigt viktigt att rensa upp lite då och då. Har man saker i sitt liv som inte tillför något så ska man inte vara rädd för att göra sig av med eländet. Ändå är det så himla enkelt att bara låta det vara. Har man saker i sitt liv som tvärtom, faktiskt tillför något blir valet ganska enkelt. Tillför det något bra? Behåll det och värna om det. Tillför det något dåligt? Stampa på det, spotta på det eller droppa det bara i papperskorgen om du inte känner för att vara så brutal.
 
Under 2012 har jag rensat en hel del. Bort med det dåliga och in med det bra. Jag har släppt människor, slängt skräp, skänkt bort kläder, raderat dåliga minnen, fimpat, och försökt att förändra ovanor. Senast inatt bestämde jag mig för att fimpa mitt jobb. Och det gjorde jag. Och vet ni. Det känns så himla skönt.
 
Redo för 2013. 
 
Ikväll ska jag dricka starkglögg med fina vänner och vaka in julafton. Men först har jag typ fjorton miljarder tryfflar att rulla.
 
God jul på er!
 
 
 
 

Feber

Kategori: Allmänt

Senaste dygnen har varit feberfyllda, yriga och allmänt förjävliga. Men jag antar att det är straffet man får ta när man är korkad. Jag vet förövrigt inte vem den där man är, men det måste nog vara årets jubelpucko för vem fan går ut och dricker öl när man har feber? Veckans fetaste lärdom. Öl ska inte adderas till feber, för då kan man räkna med lite vad som helst. En spännande jävla julklapp helt enkelt. Idag räckte orken iallafall till att pyssla litegranna. Slå in lite klappar, lyssna på lite julmusik, baka saffranscheesecake till julafton och äta macka med skinka och senap. 
 
 
 

Ursäkta frånvaron...

Kategori: Allmänt

 
 
 
 

Nu får det vara nog

Kategori: Allmänt

Tar en öl med min kompis Jonas. Tänker att jag kanske blir lite piggare då.

Myror i brallan

Kategori: Allmänt

Det finns inte mycket man kan hitta på när man går på fysiskt lågvarv i en lägenhet på knappt 60 kvadrat. Nån bild på mig själv tänker jag inte bjuda på eftersom att jag ser nästan lika motbjudande ut som en kille/pojke/man med pubistofs i nacken. Mat-tips fungerar heller inte eftersom att det närmsta jag kommit matlagning under dessa två dagar har varit att koka varma koppen och stoppat in en gammal matlåda i micron. 
Att skriva om träning är nog svårast eftersom att jag känner mig som en 102 år gammal sköldpadda för tillfället. Svårt att hitta inlevelsen liksom. Något jag däremot orkat med är att bädda sängen.
 
Syns det att jag har tråkigt?

Looser

Kategori: Allmänt

 
Tänkte ge mig på ett försök att bekämpa infektionen i kroppen en sista gång. Min taktik är "ignorera" och det brukar faktiskt funka helt okej. Tog en lång dusch. Bäddade rent sängen. Lyssnade på lite peppig musik och tänkte att jag skulle ta mig till Mariatorget och hämta ut ett paket och sedan sätta mig med det plugg som måste bli gjort innan jul. Idag verkar det dock inte som att varken förkylningen eller febern vill ge med sig. Jag erkänner. Jag är besegrad. Jag är helt enkelt sjuk. De som känner mig vet att jag hatar att vara sjuk nästan mest av allt i hela världen och att jag känner att jag går miste om allt som dagen hade haft att erbjuda om jag varit frisk. Jag blir på riktigt skitstressad och stressen gör att jag får maxpuls av att bara ligga på rygg i soffan. Att inte få träffa folk är jobbigt. Att inte kunna träna är skitjobbigt. Att tvingas lägga alla måsten på hög är kanske ännu jobbigare. 
 
MEN, som Tony Irving brukar säga, nu är det såhär. Alla människor blir sjuka då och då. Man får vara sjuk och viktigast av allt - man måste tillåta sig själv att vara sjuk, för gör man inte det kommer man aldrig att bli frisk. Klart man kan stoppa i sig alla möjliga supermediciner och dunderpreparat men tillåter man inte kroppen och knoppen att vila kommer inte de där grejerna spela nån roll.
 
Jag fattar att ni är smarta och redan vet om allt detta men det här rådet riktar jag faktiskt först och främst till mig själv. Jag är väldigt duktig på att säga åt andra vad som är bra respektive mindre bra men tror ni att jag lyssnar på det själv? Knappast. Så megaskärpning mig själv, gör om gör rätt. Erkänn mig besegrad och en fet tummen ner till mig som ignorerat min infektion i kroppen en vecka. Bra så.
 
 
 

En het stund

Kategori: Allmänt

Idag är det febermode på Sandfjärdsgatan. Har yrat hela natten och befinner mig i en dvala och idag är det varma koppen, yoghurt och film som gäller. Ska försöka sova lite nu.
 

Produktivitetstisdag

Kategori: Allmänt

 
Idag har jag hunnit tvätta tvätt motsvarande Magnus Samuelssons vikt, träna Bodycombat, skriva klart ett sista grupparbete i en av de kurser vi avslutar den här terminen, shoppat och haft både Oliver och mamma på besök. Till mamma hann jag dessutom laga en improviserad middag, och jag lovade mig själv att om det skulle gå vägen skulle jag dela med mig av recepte(n) här på bloggen. Trumpetfanfar till mig och lyft på tomteluvan för jädrans vad gott det blev, och det tyckte även mamma. Tror nästan till och med att mamma tyckte det var godare än vad jag tyckte men det kan ju också bero på snorjärsa och hosthampus som klamrat sig fast i svalget på mig.
Så håll i er för här kommer ett sjujädrans bjuda-mamma-på-middags-recept:
 
Teriyakilax med jordäckskockemos och limesås
 
Du behöver:
  • Två lagom stora laxfiléer (tinade eller färska)
  • Teriyakisås
  • Soja
  • Sesamfrön
  • Vitlök
  • 6 små jordärtskocker (ca)
  • Sambal Oelek
  • Olivolja
  • Lime (1 st)
  • Kesella (inte lätt helst)
  • Salt
  • Peppar
  • Haricotverts (hur fan stavas det)

Börja med att sätta på ugnen på 150 °C. Lägg laxen i en bunke och häll på Teriyakisås, sesamfrön, soja, sambal (snåla inte), salt och peppar. Pressa en vitlöksklyfta eller två om du inte ska hångla kvällen till ära. Mojsa in geggan i fisken och ställ undan bunken en stund. Sätt sedan på en kastrull med varmvatten och salt och börja skala jordärtskockerna i räserfart. Lägg dem i kastrullen och låt det koka upp. Direkt efter kan du förbereda lite haricotverts, lägg de i en annan kastrull och häll på vatten och salt ba. Ställ undan. Medan Jordärtskockerna kokar borde ugnen kommit igång. In med laxen för nu är det dags för limesås. Börja med att riv av skalet från ca halva limen, häll i en skål tillsammans med limesaften från samma lime, en burk kesella, en pressad vitlöksklyfta och salt och peppar. Smaka av och när du känner att det smakar lite surt och salt på samma gång, då är det perfekt. In med skålen i kylen sålänge och sätt på plattan till haricotvertsen (nu skiter jag i hur det stavas). Känn på jordärtskockerna och är de lika mjuka som perfekt kokt potatis, ja då är de klara. Fram med stavmixern och gå loss. Är du inte ägare av en sådan går det lika bra att mosa kockerna med en stor gaffel och lite våld. Salta och peppra och ha i moset i en fryspåse. Klipp hål på hörnet för att spritsa ut moset på tallriken. Kan bli en fröjd för ögat då (i mitt fall såg det mest ut som en klutt men det var för att jag hade bråttom). By the time borde laxen vara klar så ut med den, stäng av plattan till harikuvären av bara farten och ugnen med för den delen om du inte vill riskera en bastubadande nattsömn. Lägg upp allt fint på en trevlig tallrik och rita nåt fint med balsamicovinäger på sidan om. Jag ritade ett hjärta till mamma för att jag tycker så mycket om henne, och en stjärna till mig för min hjälteinsats i köket.
 
 
 
Glöggmarinerad mango med citronkesella
 
Du behöver:
  • Mango (1 st)
  • Citronkesella
  • Kanel
  • Russin
  • Strösocker
  • Glögg (alkoholfri går bra)
Skär mangon i lagom stora bitar. Lägg dem i en skål och häll över glögg, kanel och en lagom nypa socker och rör runt. Släng med en näve russin också om du gillar såna. Ställ in i kylen och låt dra minst en timme. Servera i några trevliga glas tillsammans med citronkesellan som förövrigt måste vara kvargens motsvarighet till telefonen i uppfinningsfenomen. Helt jäkla genialisk. 
 
 
Vi drack bubblish till men man kan såklart dricka julmust mjölk eller vatten till med. Ha så roligt ;)

 
 
 

Finbesök

Kategori: Allmänt

Ikväll har jag äran att ha min älskade mor på besök och hör och häpna: Jag lagar middag. Och jag freebasar till hundra procent. Känns som jag kastat mig ut för ett stup med en svag bungyjumplina runt foten. Nu blir det spännande att se om linan håller eller om jag kommer falla pladask på magen. Återkommer! PUSS PÅ ER.
 

En dikt

Kategori: Allmänt

En dikt jag skrev i tvättstugan imorse 

snön den slaskar i advent
Och vårt tredje ljus är tänt
Gud bevare min rossliga hals
Jag vill inte hosta alls
 
Snoren rinner i advent
Och vårt tredje ljus är tänt
På min röda näsa jag ser
Jag vill inte snora mer

 

Måndagspump och köttfärspaj

Kategori: Allmänt

Kunde inte tänka mig ett bättre slut på början på veckan. Fick bättre muskelkontakt än vanligt och kände att det är dags att öka lite till nu, kom hem och möttes av en odör som fick mig att falla in i något slags hypnotiskt tillstånd. Min sambo är väldigt bra på att träffa rätt när det gäller matlagning. Det råkar liksom alltid bjudas på det man är sugen på. Idag vankades det tacopaj, och nu ligger vi i matkoma och ska kolla på någon svensk film som heter "kyss mig". Synd bara att det är tomt på testosteron i lägenheten. Bjuder på lite dagsform och en middagsbild, och imorgon ska jag försöka klämma fram ett inlägg som handlar om min träning, tankar och mål kring den. Sov gott!
 

20:e gången gillt

Kategori: Allmänt

Idag mina vänner är det en stor dag för lilla mig. Klockan 10.22 imorse satte jag punkt för min 20:e och sista salstenta innan examen. Känslan när man satt punkt på en salstenta är ungefär densamma som om man blivit satt i tortyrkammare med övriga studenter, trott man skulle dö för att sedan lyckas ta sig ut med livet i behåll (otroligt befriande är orden jag söker). När man satt punkt på sin sista salstenta blir därmed otroligt befriande upphöjt i två miljarder - FÖR skönt. Firade med en najs thailåda och ett ubernajs glas bubbel hemma hos min kompis Oliver, nu ska jag fortsätta kalasa på denna känsla fast i något mer fysisk tappning med lite Bodypump med min andra kompis Nisse. Tackar han där uppe för en hittills riktigt bra start på veckan.

1 - 0

Kategori: Allmänt

Idag är det tredje advent och jesus vad tiden går fort - har knappt hunnit andas in dagen innan den tog slut men det spelar inte mig så stor roll för den har ändå gått i tentaplugghetsens tecken och eftersom att detta framkallar ungefär lika mycket ångest som när man vaknar i en säng nånstans i Vällingby så får den gärna svischa förbi, illa kvickt. Hann med dubbelpass i BC och BB som vanligt, score 1 - 0 till mig mot snortrollet men kände att kroppen inte hittade lika mycket kraft som vanligt vilket man får se som helt okej med tanke på omständigheterna.
Rödbetor med chevré och honung samt en sista titt i kursboken får avrunda denna menlösa söndag. Puss på er och godnatt.
 

Dagens lärdom

Kategori: Allmänt

Absolut ingenting förutom att Strepsils inte är godis (man kan inte äta alla på samma gång) att man mår illa av för mycket lakrits och att jag har världens bästa bästis som kom med allt detta, men det visste jag ju redan. Ajajoj hur ska denna tenta gå...

Julfesten

Kategori: Allmänt

Igår hade ett företag julfest där jag jobbar. Jag nämner ingen vid namn, men vi kan säga såhär; företaget i fråga är  marknadsledande för sin bransch och skulle i många sammanhang kunna klassificeras som en av svensk exportindustris stoltheter. Det där sista är något som kan ifrågasättas, åtminstone när det kommer till de anställda för en av företagets största avdelningar för denna julfest var bland det värsta jag varit med om.
 
Jag har sagt det förut, men det tåls att sägas igen. Människor slutar aldrig förvåna mig och det där med allmänhyfs måste ha hyschats undan i någon fornordisk myt som brann upp på 1300-talet någonstans i Närkes djupaste skogar. Vad är det med människor? Tänker att det här måste vara ett vanvett-och-icke-etikett-virus som spridit sig som en fågelinfluensaepidemi över kontorslandskapet på denna avdelning, men är detta inte fallet kommer en liten enkel manual - några enkla tummisar som man kan gå tillbaka till om man skulle råka glömma hur det är man bär sig åt på en julfest (eller någon annan fest med för den delen).
 
1) Vanligtvis serveras fördrink till gästerna när man anländer. Har företaget bokat 80 gäster är det med största sannolikhet 80 fördrinkar som serveras (och är betalda för). Att hälla i sig tre fördrinkar gör då att två av dina kollegor blir utan samtidigt som du själv antagligen hamnar tre enheter i fylla före dessa kollegor, vilket inte kan ses som rättvist eller roligt varken för din eller deras skull. Att be bartendern att trolla fram trettio extra fördrinkar skulle vara som att be killen i kassan på ICA att slänga med 15 kilo oxfilé på köpet (i pengar alltså) - eller som i detta företagsfall slänga med 36 linnen för att man handlat 3 tjocktröjor och ett par jeans ungefär.
 
2) Har man anställda som lider av diverse allergier eller icke-allergier såsom veganism, gravid-och-äter-bara-icke-pastöriserat, osv så gäller det att föranmäla en sådan sak. Och helt ärligt. Har man valt att vara vegan får man lite skylla sig själv när det gäller tillställningar där mat inkluderas. Det är lite som att skjuta sig själv i foten. Har hormonerna sen kastats in i boxningsmatch för att man inte får i sig tillräckligt med vitaminer finns det nog någon annan att beskylla än bartendern. Men, jag dömer ingen. Var man gör sitt val
 
3) När det sedan råkar vara "billigare priser i baren" är det rent allemanshyfs att vara nöjd, glad och kanske dricksa en slant om man tycker att bartendern är charmig. Beställer man åtta whiskey sour är det alltså inte särskilt snyggt att försöka be om ÄNNU billigare priser. Ska jag då i någon av era butiker nästa gång strumporna är nedsatta till 30 kronor hävda att jag faktiskt borde få dom för 15 kronor bara för att jag köper flera?
 
4) Något som kanske slår det är att välta ut en av drinkarna över bartendern i fråga (denne hen hade garanterat fått i sig några fördrinkar för mycket) för att sedan be om en ny - GRATIS. Hallå? Jag ska jobba med whiskey och sockerlagsnerpissade brallor i fem timmar till och kommer med stor sannolikhet vakna med urinvägsinfektion imorgon, och du ber mig anstränga mig för att ge dig en ny drink gratis? Kom igen. Hur skulle det se ut om jag kommer in med en rödpangsnerhälld klänning och säger "eh jag spillde lite på den, kan jag få en ny?". Skulle jag få det? Skulle allvarligt kunna göra ett yogapass naken om det stämde.
 
 
Listan kan göras milslång men nu orkar jag inte fortsätta för har major tentaplugg att ta tag i. Detta företag är ett företag som jag med stor sannolikhet hade kunnat jobba för efter min utbildning, inte minst på denna avdelning. Men varje dag lär man sig något nytt, och min inställning är väl inte densamma idag som den var igår förmiddag om man säger så.
 
 
 
 

Vasaru saru?

Kategori: Allmänt

Jag sa att jag skulle jobba 9 timmar nu. Förkyld? Har ingen aning vad det är?

små saker

Kategori: Allmänt

Vaknade inatt av att snortrollet knackade mig i pannan och sa "nu eru inte så tuff längre din tönt" ungefär så var tvungen att pinna ner till apoteket nyss för att införskaffa mig diverse prylar inför eventuell matchstart (sjuk vs frisk) och eftersom att jag har bestämt mig för att vinna är det all in som gäller. Esperitox, Mucoangin, Renässans+, Röd solhatt och självklart Kan Jang fick följa med från apoteket och jag var inte glad över att vara 700 spänn fattigare på grund av några jävla bacillusker men som sagt, har inget val denna gång och kan 700 pix rädda följande vecka från att falliera är det helt klart värt det.
 
Nu till det märkliga. När jag gick där och kände mig allmänt eländig stannade en kille upp mig utanför ICA. "Vill du ha en lussebulle" sa han bara. Bara sådär. Givetvis ville jag det och med ens kändes stegen hem mycket lättare. Vem bjuder på en lussebulle bara sådär? Antingen måste han ha tyckt att jag såg hemskt blek ut eller så är det nåt lurt med den där bullen men det skiter jag i för jag blev så glad och jag hoppas på att han helt enkelt kände för att vara lite snäll såhär på julkvisten. Så tack till killen i 25-årsåldern som stog utanför ICA Årstatorg för ca 30 min sen. Det är de små sakerna som gör det.
 

Jaja...

Kategori: Allmänt

Googlade på lite bli-frisk-knep nyss och kom över detta. Jahapp. Glöm vitlök, godis, virre och sex alltså. Aftonbladet slår hål på myten. Men att hävda att Aftonbladet är en säker källa är samma sak som att hävda att man blir på smällen av att käka apelsiner. Inget vi tror på alltså.
 

 

inget galej för mej nej

Kategori: Allmänt

Den här lucian har varit den minst lucia-aktiga lucian i hela mitt lucialiv. Dagen har faktiskt sprungit förbi utan att jag ens hunnit säga varken tomte eller pepparkaka. Något glitter har jag inte sett till och jag har absolut inte ätit en endaste liten lussebulle. Lite tråkigt nu på kvällen kan jag tycka men spillerill, jag kan väl sjunga luciasånger imorrn liksom. Julen är inte slut än. Tyvärr var jag tvungen att tacka nej till kvällens stökigheter som mina vänner skulle på, men jag misstänker att om jag skulle halka mig ut på stan ikväll så skulle första ronden mellan mig och förkylningshäxan antagligen avgöras ganska snabbt, och inte till min fördel då. Dessutom är det tentatider kryddat med grupparbeten, deadline för C-uppsatsämne, presentationer och dessutom jobb på det. Inte läge helt enkelt. Powerstep-pass, stark mat, ansiktsmask, litervis med te och en film får sammanfatta min kväll. Och jag är faktiskt helt okej med det med.
 
Puss på er!
 

 
 
 

Den där julmusten

Kategori: Allmänt

Det är något visst med den där drycken alltså. Om man tänker efter smakar den ju ungefär som om någon finurlig ölbryggare har lyckats komma över coca-colas slaggprodukter och bryggt om dessa i en odiskad öltunna, men jag måste erkänna det. Jag är fast. Hands up och you had me at hello liksom. 
Jag vågar inte tänka på hur många liter som runnit igenom min kropp hittills denna jul, och inte heller hur många hundra kronor som gått åt till julmust istället för något välgörande ändamål. Fy skäms känner jag nu. Skämdes gjorde jag redan nyss när min bästis frågade om jag börjat hetsdricka julmust. Det kändes inte alls bra det där och med tanke på att jag är född med södermalms mest olycksdrabbade munhåla borde jag tänka en gång extra.
 
Men vet ni vad. Det är vad som äts och dricks mellan nyår och jul som räknas, inte vad som dricks mellan jul och nyår, och eftersom att min definition av jul sträcker sig mellan 1 december och 15 Januari någonstans tänker jag fortsätta dricka julmust. Så mycket jag vill. Slänger med håret och säger som i Loréalreklamen. Because I'm worth it.
 

en vädjan

Kategori: Allmänt

Härmed ber jag snortrollet och förkylningshäxan med mitt ödmjukaste snällaste beende, kan vi sluta fred denna gång? Jag orkar inte tjafsa mer er mer. Min energi behöver verkligen gå åt andra saker just den här och nästa vecka, så snälla söta ni. Lämna mig ifred. Jag kämpar, och om ni vill bråka kan ni räkna med en dödsmatch denna gång. Garden är uppe.
 

En sån dag

Kategori: Allmänt

Slutkörd som en gammal Mazda kom jag hem från träningen som visserligen i sig var energigivande och superhärlig, la mig raklång i soffan och blundade och bad ända ut i tåspetsarna att den nakne kocken skulle göra entré i mitt kök och svänga ihop nåt smarrigt och näringsriktigt för jag hade varken ork eller ingredienser hemma och ni vet väl hur viktigt det är att äta bra när man tränar mycket?
Slog snabbt upp ögonen och insåg att skulle det bli någon form av bukfylla skulle jag behöva laga den på egen hand. På vad var en jäkligt bra fråga men gick lite efter uttrycket koka soppa på en spik ni vet, och öppnade kylen och möttes av i princip ingenting förutom en herrans massa sötpotatis. Sötpotatis får det bli tänkte jag och om 1 + 1 = 2 borde sötpotatis + vatten vara sötpotatissoppa ungefär. Men säger det till er nu! Gör inte sötpotatissoppa för sötpotatis är, just ja, SÖT och soppa som smakar sött är ungefär en lika gedigen smakkombo som vanilj blandat med ketchup. Det kittlade inte smaklökarna om man säger så. Där stog jag och såg moloken ut och tänkte happ det blir ingen middag till mig så slängde in en lussebulle i micron.
När bullen skulle ut tog jag ett stadigt grepp om bullen med båda händerna och den var så satans varm att jag gav ifrån mig ett chockerat aoooojjj och av ren reflex tryckte upp bullen i munnen varifrån den studsade ut och ner på golvet givetvis. Så här sitter jag med brännblåsor på båda tummarna och underläppen, och med tre pepparkakor i magen. Tänk så tokigt det kan bli.
Men vet ni vad man gör då. Då tar man på sig sina gladaste strumpor, tänder några ljus och tänker på något annat. Det ordnar sig alltid ni vet.
 
 
 

12-12-12

Kategori: Allmänt

Tolfte i tolfte tvåtusentolv. Det är även dan före Lucia, och konstigt nog även lussevaka inatt. BC blir min dejt ikväll och just ikväll blir vi nog en perfect match. Ruggigt taggad på att få på-låtsas-slåss lite. Dessutom får man fantastisk konditionsträning på köpet och har man tur följer ett par schyssta axlar med - om man har tålamod förstås. BC-passet är dessutom ett ypperligt tillfälle att träna upp sin sparka-högt-förmåga (kan va bra om julgransstjärnan börjar brinna eller om man vill kittla Grinchen bakom örat på julafton om inte annat). Annars har dagen inte varit särskilt spännande. Tentaplugg, iskalla fingrar, klubbmöten och färdigsallad från ICA. Vissa dagar blir helt enkelt inte festligare än så.

 

Svettduell delux

Kategori: Allmänt

Varje tisdagskväll tränar jag och Nisse crosstraining i Marievik. Crosstraining är ett sorts cirkelträningspass som skulle kunna liknas vid skolgymnastik upphöjt i sjutusen. Det är en rödhårig tjej som heter Mimmi som håller i passet. Mimmi är fullkomligt galen och livsfarlig och det är precis det vi gillar med henne. När man minst anar det är hon framme med hela sin kroppsvikt och pressar ur de där sista krafterna som egentligen inte finns samtidigt som hon hånskrattar så att man vill smälla närmsta granne på käften och det är just så en gympafröken delux ska vara. Dessa pass genererar i sin tur obscena svettmängder så dagen till ära valde jag och min vapendragare grå t-shirts för att tävla i en svettduell.
Jag hade dessvärre inte så mycket att komma med idag, jag vet inte vad det beror på men jag måste ha kissat för mycket eller druckit för lite för även om jag stundtals höll på att avlida var det liksom saharaöken i armhålorna.  1 - 0 till Nisse med andra ord, men kampen fortsätter och nästa gång är det jag som drar med honom på GRIT och visar hur man svettas på riktigt.
 
 
1 - 0 till Nisse

Cellprov och mormors kakor

Kategori: Allmänt

Idag har jag lyckats genomföra bedrifter som att delta på 1/3 föreläsning, sovit sammanlagt 2 timmar på diverse bussresor, ätit typ 466 för många hemmabakade kakor hos mormor (hallå kan inte låta bli) - får nog ge det där fyrpacket lite dispans, och dessutom varit på cellprovstagning. Apropå det så är det dunderviktigt att inte strunta i sin cellprovstagning och nej det är inte superkul att utöva happybabypose naken i nyllehöjd med en främling men man dör inte men dö kan man däremot göra i livmoderhalscancer. Punkt.

 

TKO

Kategori: Allmänt

Har redan intagit ryggläge och det är teknisk knock out där uppe någonstans nu. Idag skakade jag som en rädd hundvalp på pumpen men tog i för konung och fosterland och grimaserade värre än en spyfärdig orangutang så kunde inte vara mer nöjd ändå. Lassade på några kilo extra på benlåten och kände mig stolt och bröstade upp mig (bokstavligt talat) på bröstlåten men det fick mig snarare att framstå som en pajas. Det blev för tungt helt enkelt. Nu är det bingen bums som gäller, ska nämligen upp olagligt tidigt imorgon bitti för att sedan ta itu med den här veckan som är mer fullspäckad än de senaste årets 53 veckor tillsammans. Beslut av den lite större kalibern ska fattas mellan veckans alla bestyr och gud hjälpe mig om inte knoppen skärper sig lagom tills imorgon.
 
 
 
Nu ska jag hoppa i säng med min sambo. Man får tolka det som man vill.

Pumpdags

Kategori: Träning

Dumt att bryta ett vinnande koncept så är påväg att möta Nisse för lite måndagspump i vanlig ordning. Tajtsen är på, handskarna är med, celsiusen är uppdrucken och ögonbrynet är på plats, ni vet att man orkar ta i lite extra mycket om man höjer på ögonbrynet va? Testa nästa gång för den där muckarumemejfårustryk-attityden är ganska lättfejkad och ruggigt effektiv när det kommer till en själv! Peace out.

Powersmoothie vol 2

Kategori:

Rejvstartar denna andra vecka in i julemånaden med en grön sköning. Ni vet vad som gäller om man misslyckas va. Inget magplask och "åhå vad dåligt det gick åhå vad synd det är om mig åhå jag är så misslyckad ska nog gå och ta en chokladbit till". Rak höger på den för gör om och gör rätt heter det. Och lyckas man går känslan att mäta med en nedgraderad version av att ha nailat uppkörningen (kan jag tänka mig). Då får man äta en tryffel eller två.

Mina tryfflar vart tyvärr inte lika fina men herregud min jesus det var matporr på den allra heligaste nivå och jag hamnade i ett sorts gastronomiskt paradis. Apelsin och start var det i dom. Synd att de inte är några fitnesstryfflar bara för det blir liksom plus minus noll-effekt när det kommer till de där rutorna vi snackat om (på magen inte maraboukakan). Men vad fasen gör det när det är jul?

 

Se så fint det blev. 

 

 

Helgen som gått

Kategori: Allmänt

Helgen har varit superduperlugn, och jag hade en helt okej lördag och en fullkomligt fantastisk söndag. Dagen började med äventyrspromenad med tjejerna runt Årstaviken som avslutades med stjärtlappsåk i Tanto. Som vanligt avslutades helgen med dubbelpass BC och BB i Liljeholmen. Kombon Bodycombat och Bodybalance är enligt mig genialisk. Stångas ut alla eventuella aggressioner för att runda av med en klass som är som bomull för själen. Kommer somna med ett leende ikväll. Nu ska jag se de två avsnitten jag missat av julkalendern och bädda ner mig i sängen med mina två kuddar, och sen aldrig nämna siffran två igen. Lovar.
 
Sov gott
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2:a advent

Kategori: Allmänt

Idag är det 2:a advent, och 2 månader kvar till min 25-årsdag. Jag har dessutom tränat 2 träningspass idag och 2 är även antalet lussebullar som borde ligga i min mage nu. Dessutom är det 2 veckor kvar till jul och samma antal skinkor jag skrubbat upp på stjärtlappsåk idag. Som om inte det vore nog är 2 summan av de arbetspass jag tagit mig genom i helgen och en siffra som symboliserar mänskligheten (det krävs 2 ni vet). Det kan vara så att det även är helgens 2:a dag och att 2 är antalet örfilar som krävs för att jag ska sluta svamla. Har känt mig lite sisådär i knoppen i helgen. Det måste vara alla tryfflar jag tillverkat (och ätit). Att jag ställer mig och bakar tryfflar sker ungefär lika ofta som jag har strumpor i samma färg eller tröjan åt rätt håll - inte särskilt ofta, men jag har kommit på att det är förbaskat kul det där med tryfflar. Det är plättlätt och finns inga gränser för hur mycket man kan improvisera. Jag gillar att tänja på gränserna och utmana ödet lite ibland och att jag hittat vägen genom tryfflarna är för mig fantastiskt. Så slipper man göra dumheter liksom. Wasabi, chili, ingefära, saffran eller varför inte spenat - det finns ingen gräns och min älskade släkt kan få en och annan oral överraskning denna jul.
Vill ni ta del av receptet, eller förresten klart ni vill, här kommer receptet. Kavla upp morgonrocken och ställ dig i din bästa husmorsposition (höftbrett mellan fötterna, böj lätt på knäna och sätt nyporna i midjan) för nu kör vi.
 
Tryffel (ca 30 st)

300 g blockchoklad (vit/ljus/mörk)
100 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
Valfria kryddor/ingredienser
 
Koka upp vispgrädden med strösockret i en kastrull. Knäck ner chokladen och smöret och låt smeten smälta ihop medan du vispar runt med närmaste vispvänliga köksredskap. Ha i kryddor/apelsinskal/rökt skinka/nötter eller vad du nu är sugen på. Häll över i en bunke och ställ ut på balkongen. Gärna utan folie som jag gjorde idag. Det är ungefär lika smart som att ta tandläkarbedövning och sedan äta soppa på första dejten, eftersom att risken för snöfall idag är - inte så liten om man säger så. Vänta ett dygn, och sen är det fritt fram att rulla/forma smeten till små tryffelknölar. Vill man partaja till det kan man rulla tryfflarna i kakao eller kokosflingor till exempel, men det går även bra att låta bli.
 
Lycka till!
 
 
 
Älgskit?
 
 
 

Lördag

Kategori: Allmänt

Men herregud vad jag älskar helgen! Synd att den springer förbi så snabbt bara. Imorse var gamla lördags-Isa tillbaka. Jag flög ur sängen och tog mitt privatplan till Japan där jag stannade till och gjorde några schyssta solhälsingar på en strand för att hylla solen som sken så fint imorse. Ungefär. Eller så flög jag ur sängen för att studsa iväg till busshållplatsen och åka till Älvsjö för att vara med på Lördags-pumpen. Men jag är minst lika glad för det för enligt mig finns det inte något bättre sätt att kickstarta igång helgen på. Lördagspasset börjar bli lite av en veckofavorit och det roligaste av allt är att man får kvitto på att man blir starkare för varje vecka. Idag verkade dock mina axlar ha ballat ur för de kändes klenare än en nerbantad barbiedocka. Märkligt det där, hur det kan svänga från dag till dag.
 
Nu ska jag fila mina lilltånaglar, läsa senaste numret av Frida och svänga ihop lite overnight oat och dricka lite kokosvatten. Eller inte. Ska djupdyka ner i kursboken, dricka julmust och klämma några lussebullar till.
Ha en fin lördag.
 

10 steg närmare att försöka rädda liv

Kategori: Allmänt

Eftersom att många människor (generaliserar inte nu) verkar ha svårt att få tummen ur arslet när det kommer till något så livsviktigt som att göra skillnad och hjälpa andra tänkte jag bidra med en enkel 10-stegsguide till första steget mot att göra enorm skillnad. Och vet ni? Det är gratis och inte jobbigt alls, dock kan tidsåtgången skilja sig något beroende på om du bor i skogen eller inne i stadskärnan.

 Steg 1. Informationssökning. Gå först in här och undersök om du har möjligheten att bli blodgivare. Om du är ready to go, klicka här och fyll i det elektroniska formuläret.

Tidsåtgång: 1 minut och 20 sekunder.

Energiåtgång: Ja du kan behöva förflytta händerna under denna tid över tangentbordet, men kom igen, kan du Facebooka eller fixa fina Instagrambilder så kan du göra det här med.

 

Steg 2. Invänta svar.

Tidsåtgång: Brukar ta ungefär 2 dagar

Energiåtgång: Nix. Nada. Fritt fram att pilla navel, baka bullar, åka långfärdsskridskor eller titta på Family Guy eller vad du nu ägnar din fria och ofria tid åt.

 

Steg 3. Titta i kalendern och bestäm dig för den dag som passar dig bäst. Blodgivarcentralerna håller öppet lite olika beroende på vart du vill gå men de öppnar som tidigast 07.30 och stänger som senast 19.00. Klicka här för exakta öppettider. Om du har möjlighet är min rekommendation är att svänga förbi innan jobbet. Annars funkar det lika bra att åka förbi efteråt.

Tidsåtgång: Vad kan det ta dig att kolla i kalendern? En minut? Två? Om du är riktigt långsam, kanske fem men inte mer än så för då borde du nog se över din allmänhälsa först.

Energiåtgång: Beroende på vart du har din kalender kan denna variera något men den borde befinna sig inom ett intervall mellan att plocka upp telefonen ur fickan till att rota igenom väskan efter almanackan ungefär.

 

Steg 4. Om du bestämt dig för att ta det innan jobbet, ställ klockan dagen innan. Frukosthalvtimman hemma kan du skippa, för det får man där. Därmed räcker det med att ställa klockan 30 min tidigare än vanligt så blir det fina fisken.

Tidsåtgång: Max 30 sek

Energiåtgång: Behöver jag ens nämna hur himla jobbigt det är att plocka upp luren och ställa alarmet? SÅ HIMLA JOBBIGT

 

Steg 5. Gå upp som vanligt, fast på utsatt tid förstås. Duscha eller struntduscha, mig spelar det ingen roll. Kamma dig med din finaste kam och dra på dig din varmaste overall och gå hemifrån.

Tidsåtgång: Svårt att säga men om jag utgår från mig själv som är ett sorts mellanting mellan kill-kille och tjej-tjej när vi snackar tidsåtgång på morgonen skulle jag säga cirkus 30 minuter.

Energiåtgång: Det här är nog det mest energikrävande under hela processen, men tro mig. Det kommer att vara 100 gånger värt det efteråt. Och om man ska tänka efter är ansträngningen ungefär lika med det du gör varje morgon ändå och något du förmodligen skulle gjort även om du inte skulle gått upp en halvtimma tidigare.

 

Steg 6. Ta buss/tunnelbana/pendeltåg/gå till blodcentralen. Blodcentralerna i Stockholm finns i Skanstull, Danderyd, Fridhemsplan, Solna, Hötorget och Södertälje.

Tidsåtgång: Med tanke på blodgivarcentralernas geografiska placering borde det inte vara en superduperomständlig omväg för dig så länge du både bor och jobbar någonstans i Stockholm.

Energiåtgång. Transporteringsenergiåtgång ungefär. Samma som varje dag liksom.

 

Steg 7. Gå in på blodcentralen och lägg märke till hur det känns som en genusmanipulerad tomteverkstad där alla små tomtegummor och tomtegubbar välvilligt ilar omkring för att förbättra världen. Blir man inte varm i hjärtat? Sätt dig i väntrummet och fyll i formuläret som du fått av den söta tanten bakom receptionsdisken. Ät lite frukost – jepp, man får frukost och den är inte dålig. Luta dig tillbaka i TV-soffan kolla på Nyhetsmorgon eller dagens avsnitt av julkalendern om du hellre föredrar det.

Tidsåtgång: Mellan 10 – 15 minuter.

Energiåtgång: Med tanke på att du äter frukost blir det plus i energiåtgång. Du får därmed tillbaks den energi du lagt ut på föregående punkter.

 

Steg 8. Spetsa öronen när nästa lilla blodtomtelisa vänligt ropar upp ditt namn. Res dig upp och följ med.

Tidsåtgång: 1 minut.

Energiåtgång: Gå 20 – 30 steg. Så att man svimmar av för att det är så jobbigt.

 

Steg 9. Svara på några allmänna hälsofrågor, luta dig tillbaka, räck fram armen och låt systern stjäla lite blod. Sticket känns ungefär som ett myggstick, inte alls alltså.

Tidsåtgång: 4 minuter höftat.

Energiåtgång: Vågrät position på brits. Plus minus noll snabbt uträknat.

 

Steg 10. Gå ut i väntrummet igen, plocka med dig en Smakis eller ett äpple om du har lust. Man får det. Glöm inte att säga hejdå till receptionisttanten.

Tidsåtgång: 1 minut

Energiåtgång: Veva med armen, bära på en ett-äpple-tyngre väska, och så de 30 stegen till entrédörren förstås.

Tänka sig! På mindre än 60 minuter har du alltså närmat dig möjligheten att rädda liv. In genom plåtdörren och ut som en superhjälte liksom, fast egentligen vill jag inte kategorisera blodgivare som någon form av hjältar, för i mina ögon är det var och ens förbannade plikt att hjälpa till om man har de rätta förutsättningarna.

 

Och förresten... orkar man läsa det här orkar man garanterat bli bloddonator också, om man kan förstås.

 

 

 

 

Julstök

Kategori: Allmänt

Powerstepen gick skitbra och det var faktiskt skitroligt och stört svettigt. Inte alls så farligt. Ska nog bli Powerstepmästare ändå. Nu är det julstök på Sandfjärdsgatan så måste stöka vidare. Nertrampade bullar och grejer (jepp råkade kliva på plåten) men måste ju sätta avtryck på det jag tar mig för liksom. Puss på er.
 
 
 
 
 
 

Att möta sina rädslor (light version)

Kategori: Allmänt

För er som precis som jag är födda med noll dansgener och kan liknas vid ett skräckslaget skitnödigt rådjur så fort någon nämner ordet koreografi vet ni precis hur det känns. Man är livrädd. Mest för att man vet att man koncentrerar sig så mycket att det blir kortslutning någonstans däruppe och plötsligt står man där lamslagen och har glömt bort helt i vilken värld man lever i.
Därför ska jag idag utmana min rädsla och gå på ett danspass. Eller danspass är det väl inte, men en hel del koreografi skall finnas med. Det är Step jag pratar om, eller Power Step vilket dessutom innehåller styrka och det är väl ungefär till den nivån jag kan gå med på att sträcka mig just nu iallafall. Men jag ska erkänna att jag är duktigt nervös, gillar ju inte att göra fel men idag är jag inställd på att göra bort mig och det kan jag tänka mig att leva med.
 
Återkommer efter 18.00. Önska mig lycka till.
 
 
 
 

Mysteriet på Sandfjärdsgatan

Kategori: Allmänt

Vad hände med 1:an? Den bara försvann igår, och nej den har inte brunnit upp och nej den ligger inte under soffan för där har vi kollat. Tror det spökar på Sandfjärdsgatan.

Hästsallad

Kategori: Allmänt

Kan ni tänka er. Vi överlevde stormen och nu ligger snön som ett harmoniskt täcke över staden och jag är glad för plugget är pluggat och träningen är tränad och snön är snöad. Nu ska jag handla en påse häst och åka hem och äta keso med fruktsallad - för ni har väl hört att hästar är en frukt egentligen. Sök på "hästar finns inte" på FB om det är så att ni befinner er lite bakom flötet och inte hängt med på detta.

Bjuder på lite dagsform. Har ca 65 dagar på mig att få till mitt fyrpack och definierade biceps. Jag kämpar på.

Isa testar Valio PROfeel® vaniljkvarg

Kategori: Allmänt

Igår kom jag i kontakt med denna lilla skapelse i hyllan på ICA Kvantum. Trevligt tänkte jag eftersom kvarg är ett ytterst nyttigt mellanmål och mellanmål är något jag egentligen tycker är ganska jobbigt och obehändigt. Vad tusan ska man äta om man inte äter gluten och är trött på bananerna som blir bruna på typ 16 sekunder i väskan? Jag är egentligen medveten om att det finns en uppsjö av "fiffiga" alternativ men nej jag är inte typen som står och förbereder och plastar in dagen innan. Jag vill kunna köpa det och käka det on the go och fort skare gå som ni vet. 
Förutom att ingen plastsked följde med förpackningen tycker jag att den är i det behändigaste laget och formatet funkar helt klart finfint för mig. Men nu till innehållet. 
Såhär beskrivs produkten av Valio:
"Kvarg är en sorts färskost, som kan finnas i flera olika varianter. Konsistensen på Valio PROfeel® vaniljkvarg är lite mer fyllig är yoghurt, och den innehåller mer protein och något mindre fett. Fetthalten är endast 0,2 % och i varje portion finns 19 g protein". Vad man inte nämner är att den här lilla luringen även innehåller ungefär 8 sockerbitar och det är väl inget jag vanligtvis väljer att knapra på som mellanmål.
Om vi ska snacka smak var detta en blekfis i jämförelse med andra produkter. Det smakade faktiskt nästan bara kvarg och vaniljsmaken som utlovas måste ha sprungit iväg eller nåt för det här var uppriktigt sagt ganska trist.
 
Synd Valio. Förstår faktiskt inte varför man lanserar en hälsosam linje, som dessutom är laktosfri (borde vart badababing jackpot på den) för att i förbifarten glömma bort att det är sockret som gör oss feta. Sluta luras. Vill jag ha socker så köper jag en jävla bulle. 
Fastställer det faktum att lättkesella med Fun Light Jordgubb är minst fyra gånger godare än den här tröttgeggan och ger därmed Valio PROfeel® vaniljkvarg noll av fyra toasts.
 
 

Snökaos I <3 you

Kategori: Allmänt

Tack kära snökaos för att du är så mysig, och tack söta rara SL för att jag inte kunde ta mig till min fantastiskt roliga föreläsning imorse så att jag tvingas vara kvar i stan och mysa på ett café och hinner få naglarna gjorda och träna i lugn och ro.
 Är ni också insnöade och vill hitta på nåt skoj ska jag passa på att tipsa om Jenna Jamesons "Att älska som en porrstjärna" på talbok, för förståndshandikappade.
Jag och Jossan lyssnade på första kapitlet som godnattsaga igår och som godnattsaga kan jag dessvärre inte rekommendera talboken för den kommer att resultera i gråtskrikskrattattacker och skytteltrafik till toaletten för att man kissar på sig, ungefär. Är jag taskig nu? Inte menat så iallafall. Har bara en fruktansvärt barnslig humor.
 
 

Se upp för fartdårarna

Kategori: Allmänt

Hade den här dagen varit en Volvo hade den garanterat fått böter för fortkörning för fasen vad den har gått undan. Hann knappt blinka imorse innan BC-passet var avklarat och idag mina vänner slog jag nog svettrekord. Kunde inte ens se på slutet för en massiv flod från hårfästet letade sig ner i pupillen nånstans mellan sjätte och sjunde låten. Men jag har hört att ju mer vältränad man är desto mer svettas man och om det stämmer får det ändå ses som ett bra betyg.
 
Hem svejs och turboduscha och kasta i mig nån trött burk tonfisk och lite wokgrönsaker för att ila in till stan igen och hinna med det plugg som mest börjat kännas som ett onödigt ont och klockan hann bli 15.45 innan jag satt på bibblan med boken uppfälld och facebook på sidan av. Himla svårt att fokusera på en sak ibland.
 
Eftermiddagen fortsatte i fortkörningsgudens tecken och jag och Jossan åt en turbomiddag på turbosnabbmatstället Icha Icha i Moodgallerian och jag kan faktiskt rekommendera stället om man är on the go och inte har speciellt överflödigt med tid. Snabbt (tog 33 sekunder att få maten - snabbare än McDonald's alltså), gott och nyttigt. Vad jag mindre kan rekommendera är den påföljden man får på köpet i form av massiva gasexplosioner som uppenbarar sig på alla möjliga sätt efteråt. Att prata med en person man inte är 100%-igt bekväm med kan man alltså fetglömma under de närmsta 3 timmarna efter matintagstillfället eftersom att man gör bäst i att hålla munnen stängd i den mån det går.
 
Efter expressmiddagen gick vi på seminarium med Charlie Söderberg, lyxfällankillen ni vet, för att bli lite smartare och plocka lite vuxenpoäng. Himla klyftig kille det där. Fascinerande med dutkiga talare tycker jag och det var Charlie Söderberg, minst sagt.
 
Därför avslutar jag med att säga som de inte så klyftiga Telianerna brukar säga:
 
-Glöm inte att äta gul snö, det kan vara Redbull vodka.
 
 

Rädslor

Kategori: Allmänt

Igår när jag strax innan rusningstid satt i relativt folktom tunnelbanevagn hände det något märkligt. Plötsligt stannade tåget - mitt i en tunnel nånstans mellan Gamla Stan och T-centralen. Chaffisen harklade fram något i stil med "vi har drabbats av ett datahaveri, vi måste avaktivera tåget, det kommer släckas ner nu". Och vad är det för speciellt med det kanske ni tänker nu men för de som inte vet lider jag av cellskräck, dödsskräck och en kronisk oro. Jag tror att det beror på att jag föddes med kolik eller något men det är allt annat än najs, det är asfett fast på tvärtomspråket ungefär.

Jag är en sån där som är extremt rädd för döden, är det någon i min närhet som pratar om livets slut kan man tro att jag försvunnit till Jamaica med tidsmaskin eller något för jag vill helt enkelt inte höra. Däremot har jag inget emot att kyssa en spindel, slå mig, gå till tandläkarn eller ta en spruta, men döden kan jag inte stå ut med.

På senaste tiden har jag försiktigt börjat bekanta mig med begreppet livet, (ni vet att jag fyller 25 och måste börja bli vuxen) och insett att det är något man aldrig ska ta för givet.

Jag har även lyssnat på P1 morgon en del för att kunna hänga med i diverse intressanta nyhetsdiskussioner och där pratades det för någon vecka sedan om ökad terroristrisk, det gjorde inte min oroliga själ lugnare om man säger så.

Därav kan ni tänka er vad chauffören ställde till med i min kropp igår. Benen domnade bort. Huvudet började snurra och andetagen förändrades till nån slags typ av kippningsteknik. Bröstet spändes åt och jag började hyperventilera. Sen kom tankarna om livet, och döden. På grund av ett jävla datahaveri! Kan ni tänka er.

Sen slog det mig att för att lyckas besegra sina rädslor finns ingen annan utväg att möta dem. Se sanningen i vitögat som det så fint heter. Nu menar jag inte att jag borde dö för att komma över min dödsrädsla, men att hamna i situationer som dessa är kanske lite nyttigt ändå. Det är dags att bli vuxen nu Isa, skärpning och skämsluvan på för såhär kan man inte bete sig i vuxen ålder.

Så SL. Det där med datahaveri får ni gärna hålla på med lite oftare. Det kan hjälpa mig på traven.

Fuck cancer

Kategori: Allmänt

Jag är väldigt dålig på att skriva om allvarliga saker, så ska fatta mig kort. Cancer är en förjävlig sjukdom som jag tror att alla på något sätt någon gång varit i kontakt med. Forskningen går framåt och betydligt fler liv räddas än för bara något årtionde sedan, men vi är långt ifrån framme och fortsatt stöd till forskningen behövs i stor utsträckning. Under den senaste tiden har sjukdomen gjort sig påmind på flera ställen i min vänskapskrets. Senast idag drabbades en kusin till min allra bästa vän av elakartad hudcancer.
 
ungcancer.se är en hemsida där unga cancerdrabbade och utomstående kan mötas och få ta stöd och del i varandras historier. Man kan även besöka hemsidan för att hjälpa till antingen genom att ge ett bidrag eller genom att kanske passa på att handla några julklappar i deras webshop. För leverans innan jul är det senast den 16 december som gäller, så in och handla på en gång. Klicka på bilden för att komma till sajten.
 
 

Powersmoothie Vol 1

Kategori: Allmänt

Jag älskar måndagar, till skillnad från många andra. Känns som en nystart på nåt sätt, och den här måndagen vaknade jag tack och lov upp PIGG! Känner mig nyförlöst och firade detta med en morgonpromenad till Liljeholmen följt av lite intervaller. Hann morsa på mina favoritgummor vid Liljeholmskajen med men satan vad de såg ut att frysa.
 
 

När jag kom hem från gymmet vart jag lite sugen på att testa att göra en smoothie, och eftersom att jag har hört att grönt är inne valde jag ingredienser som mango, bladspenat och banan. I med lite sojamjölk och några isbitar och sen har vi en killer-smoothie tänkte jag men något hände på vägen. Mina fingrar kunde inte hejda sig och promenerade mot min vilja över diskbänken och ner i frysfacket och fiskade upp några hallon. I med lite Fun light för att balansera ut drinken och… hoppsan.

Jag hade för mig att jag är en hyfsat erfaren bartender men det måste varit något jag drömt.

Jag hade även för mig min mamma är bildlärare och att jag ska ha haft någon form av estetik i generna, men att grönt plus rött är grått, det hade jag totalt förträngt.

Så, istället för en grön, hipp friskussmoothie blev det ett glas kattkräks ungefär. Varje dag lär man sig något nytt, och vet ni. Det blev skitgott.

 

 

Förmiddagens 3 lärdomar

- Grönt plus rött är grått. Grått klär kläder men inte mat.

- Packa ner träningsstrumpor i träningsväskan. Att springa ett milslångt intervallpass i raggsockor inomhus är    alltså inte att rekommendera.

- Malou von Sivers stylist måste fått vinterkräksjukan eller något, för vikarien måste vara någon slags cirkusartist.

En 17-årings visa ord

Kategori: Allmänt

Imorse hände något märkligt. Eller kanske inte så märkligt om man heter Isa Sjösten, jag skulle nog snarare klassa det som något väldigt typiskt för det är liksom meningen att den här sortens saker ska hända mig.

Min mamma är lite nyfiken på den här bloggen och hade tänkt att hon lagom till morgonteét skulle få sig lite skönlitterär läsning och kanske även ett fniss om hon hade tur. Jag hade nämligen berättat att jag skrivit ett inlägg till henne, på hennes födelsedag.

Eftersom att mamma inte lagt adressen på minnet googlade hon snabbt upp mig i hopp om att hitta bloggen. Givetvis gjorde hon det, problemet var bara att det hon hittade var fel blogg.

Visserligen tillhörde bloggen en tjej som hette Isa, mätte en tvärhand hög och råkade ha en bästa vän som hette Josefin, men den här tjejen var 17 år och hade i denna blogg skrivit ett enda inlägg. Inlägget var i sin tur riktat mot tjejen i frågans mamma, och det hade väl inte tillhört kategorin ”kärleksfullt” om man säger så.

Min spontana reaktion var att brista ut i skratt när mamma imorse skickade länken till bloggen till mig via sms. Har jag skrivit det där? Har jag någonsin uttryckt mig på det sättet? Herregud - vad jag känner mig gammal, och oj vad jag måste varit arg var tankar som korsades i hjärnan.

Dessvärre ser inte min kära mor ironin i det hela och tog detta väldigt personligt, så här, lilla mamma kommer en hälsning till dig.

Jag har varit skitarg på dig, många gånger, och jag vet att du har varit minst lika arg på mig. Och om jag aldrig skulle varit arg på dig, då skulle du inte gjort ditt fulla jobb som förälder. Men mamma, det var då och nu är nu. Jag älskar dig högt, och skulle inte vilja byta dig mot någon annan mamma i världen.

Mvh Isa, 25 år gammal om 69 dagar. Visserligen fortfarande en tvärhand hög och med en bästa vän som heter Josefin.

Helgen i bilder

Kategori: Allmänt

 

Så har man blivit snuvad på årets första riktiga vinterhelg. Fy satan vilka endorfiner man får av snön, jag älskar den. Tyvärr har inte kroppen hållt med humöret för den här helgen sa den stopp och belägg, så denna helg har gått i vilans tecken, så gott som jag kunnat. 

I Lördags tog jag och bästa Nisse en vinterpromenad runt Årstaviken. Jävligt vackert var det. Han gör sig dessutom läskigt bra på bild den där, till skillnad från den folkskygga pingvinen där nere i vänstra hörnet som proppat kinderna fulla med nötter.

 

 
På kvällen vankades det födelsedagskalas för mami, och som det smartskaft man är glömde jag hennes present hemma på köksbordet. resten av bilderna är ifrån idag. Bara utfyllnad med andra ord. Resten av kvällen spenderades nämligen i baren (på insidan då).

Imorse vaknade jag redan klockan nio och fyrtiofem minuter senare hämtade bästis upp mig så åkte vi till Hökis och åt adventsbrunch. Magik i kubik typ.

Resten av dagen har jag tampats med tvätt, och tandvärken från Mordor, och har därmed vilat lite till.

Nu är det färdigvilat känner jag, imorgon drar vi i livsspaken igen och trycker gasen i botten för det här med att vila, det är nog inte min grej ändå.

Världens bästa

Kategori: Allmänt

Eftersom att Nisse förmodligen är världens bästa tränings-killkompis (och killkompis också för den delen) ringde han och meddelade att han var påväg till mig. Han tyckte nämligen en vinterpromenad skulle passa mig bättre än ett träningspass, och det har han antagligen rätt i. Så nu ska vi gå ut och sympatigå. Eller han ska, med mig.
Puss!

Glöm inte att lyssna på lilla magen

Kategori: Allmänt

Imorse när jag kokade morgongröten och intog soffläge kände jag att något inte var som det skulle. Halsen gjorde lite ont, men bara lite. Kände mig varm och svettig men febertermometern visade på 36° C, vilket innebär att jag typ har minusfeber. Kroppen kändes typ som tuggummi som passerat bäst-före-datum för längesen – seg och stel på samma gång. Tänkte att lite kaffe och första avsnittet på julkalendern (överfett att det är Mysteriet på Greveholm) skulle göra susen men när kvarten hade gått kände jag mig fortfarande helskum.

De här med att befinna sig i det tveksamma tillståndet mellan frisk och sjuk är ungefär lika roligt som jag tycker att det är att se ”På spåret” en lördagskväll eller läsa bibeln – med andra ord skittråkigt. Beslutsångesten är total. Ska jag åka med till gymmet? Kommer jag kunna träna imorgon då eller kommer jag att isåfall garanterat färdas till det berömda sjuktillståndet som förövrigt verkar ha hamnat på nån sorts inne-lista på sistone.

Men vet ni vad man gör då? Då lyssnar man på magen, för vet ni, magen har nästan alltid rätt och om det var så att Gud fördelade människans förnuftighetsdos på olika kroppsdelar så är jag övertygad om att magen vann majoriteten.

Idag säger min mage till mig att jag nog borde vila, åtminstone från ett aptungt styrkepass med min killkompis, och den hatkärleken man kände till sin mamma när man var liten och inte fick gå till fotbollsträningen för att man hade feber känner väl ungefär jag till min mage nu.

Men, det är dags att bli vuxen, och låta magen bestämma för i dagsläget är hon (Nej min mage heter inte hen, det är en hon) betydligt mer förnuftig än vad jag är, och känner jag mig själv rätt kommer jag garanterat att hitta på andra saker att sysselsätta mig en vinterlördag som denna.

 
 
 
 
Mig i ett nötskal
isasjosten.blogg.se