isasjosten.blogg.se

allt eller inget

2:a advent

Kategori: Allmänt

Idag är det 2:a advent, och 2 månader kvar till min 25-årsdag. Jag har dessutom tränat 2 träningspass idag och 2 är även antalet lussebullar som borde ligga i min mage nu. Dessutom är det 2 veckor kvar till jul och samma antal skinkor jag skrubbat upp på stjärtlappsåk idag. Som om inte det vore nog är 2 summan av de arbetspass jag tagit mig genom i helgen och en siffra som symboliserar mänskligheten (det krävs 2 ni vet). Det kan vara så att det även är helgens 2:a dag och att 2 är antalet örfilar som krävs för att jag ska sluta svamla. Har känt mig lite sisådär i knoppen i helgen. Det måste vara alla tryfflar jag tillverkat (och ätit). Att jag ställer mig och bakar tryfflar sker ungefär lika ofta som jag har strumpor i samma färg eller tröjan åt rätt håll - inte särskilt ofta, men jag har kommit på att det är förbaskat kul det där med tryfflar. Det är plättlätt och finns inga gränser för hur mycket man kan improvisera. Jag gillar att tänja på gränserna och utmana ödet lite ibland och att jag hittat vägen genom tryfflarna är för mig fantastiskt. Så slipper man göra dumheter liksom. Wasabi, chili, ingefära, saffran eller varför inte spenat - det finns ingen gräns och min älskade släkt kan få en och annan oral överraskning denna jul.
Vill ni ta del av receptet, eller förresten klart ni vill, här kommer receptet. Kavla upp morgonrocken och ställ dig i din bästa husmorsposition (höftbrett mellan fötterna, böj lätt på knäna och sätt nyporna i midjan) för nu kör vi.
 
Tryffel (ca 30 st)

300 g blockchoklad (vit/ljus/mörk)
100 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
Valfria kryddor/ingredienser
 
Koka upp vispgrädden med strösockret i en kastrull. Knäck ner chokladen och smöret och låt smeten smälta ihop medan du vispar runt med närmaste vispvänliga köksredskap. Ha i kryddor/apelsinskal/rökt skinka/nötter eller vad du nu är sugen på. Häll över i en bunke och ställ ut på balkongen. Gärna utan folie som jag gjorde idag. Det är ungefär lika smart som att ta tandläkarbedövning och sedan äta soppa på första dejten, eftersom att risken för snöfall idag är - inte så liten om man säger så. Vänta ett dygn, och sen är det fritt fram att rulla/forma smeten till små tryffelknölar. Vill man partaja till det kan man rulla tryfflarna i kakao eller kokosflingor till exempel, men det går även bra att låta bli.
 
Lycka till!
 
 
 
Älgskit?
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

isasjosten.blogg.se