isasjosten.blogg.se

allt eller inget

Julfesten

Kategori: Allmänt

Igår hade ett företag julfest där jag jobbar. Jag nämner ingen vid namn, men vi kan säga såhär; företaget i fråga är  marknadsledande för sin bransch och skulle i många sammanhang kunna klassificeras som en av svensk exportindustris stoltheter. Det där sista är något som kan ifrågasättas, åtminstone när det kommer till de anställda för en av företagets största avdelningar för denna julfest var bland det värsta jag varit med om.
 
Jag har sagt det förut, men det tåls att sägas igen. Människor slutar aldrig förvåna mig och det där med allmänhyfs måste ha hyschats undan i någon fornordisk myt som brann upp på 1300-talet någonstans i Närkes djupaste skogar. Vad är det med människor? Tänker att det här måste vara ett vanvett-och-icke-etikett-virus som spridit sig som en fågelinfluensaepidemi över kontorslandskapet på denna avdelning, men är detta inte fallet kommer en liten enkel manual - några enkla tummisar som man kan gå tillbaka till om man skulle råka glömma hur det är man bär sig åt på en julfest (eller någon annan fest med för den delen).
 
1) Vanligtvis serveras fördrink till gästerna när man anländer. Har företaget bokat 80 gäster är det med största sannolikhet 80 fördrinkar som serveras (och är betalda för). Att hälla i sig tre fördrinkar gör då att två av dina kollegor blir utan samtidigt som du själv antagligen hamnar tre enheter i fylla före dessa kollegor, vilket inte kan ses som rättvist eller roligt varken för din eller deras skull. Att be bartendern att trolla fram trettio extra fördrinkar skulle vara som att be killen i kassan på ICA att slänga med 15 kilo oxfilé på köpet (i pengar alltså) - eller som i detta företagsfall slänga med 36 linnen för att man handlat 3 tjocktröjor och ett par jeans ungefär.
 
2) Har man anställda som lider av diverse allergier eller icke-allergier såsom veganism, gravid-och-äter-bara-icke-pastöriserat, osv så gäller det att föranmäla en sådan sak. Och helt ärligt. Har man valt att vara vegan får man lite skylla sig själv när det gäller tillställningar där mat inkluderas. Det är lite som att skjuta sig själv i foten. Har hormonerna sen kastats in i boxningsmatch för att man inte får i sig tillräckligt med vitaminer finns det nog någon annan att beskylla än bartendern. Men, jag dömer ingen. Var man gör sitt val
 
3) När det sedan råkar vara "billigare priser i baren" är det rent allemanshyfs att vara nöjd, glad och kanske dricksa en slant om man tycker att bartendern är charmig. Beställer man åtta whiskey sour är det alltså inte särskilt snyggt att försöka be om ÄNNU billigare priser. Ska jag då i någon av era butiker nästa gång strumporna är nedsatta till 30 kronor hävda att jag faktiskt borde få dom för 15 kronor bara för att jag köper flera?
 
4) Något som kanske slår det är att välta ut en av drinkarna över bartendern i fråga (denne hen hade garanterat fått i sig några fördrinkar för mycket) för att sedan be om en ny - GRATIS. Hallå? Jag ska jobba med whiskey och sockerlagsnerpissade brallor i fem timmar till och kommer med stor sannolikhet vakna med urinvägsinfektion imorgon, och du ber mig anstränga mig för att ge dig en ny drink gratis? Kom igen. Hur skulle det se ut om jag kommer in med en rödpangsnerhälld klänning och säger "eh jag spillde lite på den, kan jag få en ny?". Skulle jag få det? Skulle allvarligt kunna göra ett yogapass naken om det stämde.
 
 
Listan kan göras milslång men nu orkar jag inte fortsätta för har major tentaplugg att ta tag i. Detta företag är ett företag som jag med stor sannolikhet hade kunnat jobba för efter min utbildning, inte minst på denna avdelning. Men varje dag lär man sig något nytt, och min inställning är väl inte densamma idag som den var igår förmiddag om man säger så.
 
 
 
 

Kommentarer

  • Anonym säger:

    Har du något syskon? Presentera dem!

    Svar: Jag har två fantastiska syskon :)
    isasjosten.blogg.se

    2012-12-22 | 19:01:19

Kommentera inlägget här:

isasjosten.blogg.se