isasjosten.blogg.se

allt eller inget

en del av livet, inte en del av Januari

Kategori: Allmänt

Att det är början på Januari märks tydligt, igår när jag var på Coop i Liljeholmen möttes jag av en nästintill tom (!) kesohylla, bortsett från en trött förpackning med smak av fetaost och oliv. Att jobba som keso-inköpare kan inte vara särskilt svårt med tanke på att efterfrågan är så förutsägbar att det är löjligt. Vad som kommer att vara ännu mera tydligt om sisådär fyra till sex veckor är hur karaktären dalar i takt med hur snön töar, för vi vet likförbaskat att en stor andel av "hurt"-bullarna som lovat sig själv att toppa strandformen inför sommaren genom onormalt frekventa besök på gymmet kommer att vara bänkade på uteserveringarna så snart det tillåts och vid samma tidpunkt kommer gymkortet vara ett minne blott. Hur ska man då bära sig åt för att hålla karaktären uppe och inte se det som ett nödvändigt ont att röra på sig?
 
Det är ganska trångsynt att börja hårdträna enbart för att man vill springa runt snygg i någon baddräkt eller bikini eller små tajta jalingar med glänsande muskler. Träna gör vi för att kroppen ska hålla ur ett långsiktigt perspektiv (eller?), och vad är meningen med att bygga upp en stark och snygg kropp om vi sedan självförvållat ska rasera resultatet tre gånger så snabbt som vi fick det? Ska träningen ge långsiktiga resultat måste vi hålla i, och i min mening är det en klar fördel om man börjar tycka om att träna.
 
Hur gör man då för att lära sig att tycka om träning?
 
Tips ett: Se inte träningen som ett nyårslöfte. Inte heller som en uppoffring. Se det som en investering i dig själv som du skulle börjat med för länge sen (ingen anledning att vänta med att börja alltså).
 
Tips två: Gå inte ut för hårt. Börja hellre med att sätta upp ett lättare mål, som till exempel att träna så att du blir svettig minst två gånger i veckan. Efter ett par pass kommer du att börja längta efter endorfinerna och snart kommer du att vara beroende av dem.
 
Tips tre: Skaffa en träningskompis. Peppa varandra, var hårda mot varandra, och kom ihåg. Svik ALDRIG!
 
Tips fyra: Uppdatera träningsgarderoben. Snygga träningskläder gör träningen roligare. Och att inte träna för att man inte har rena träningskläder är en dödssynd.
 
Tips fem: Skriv träningsdagbok. På det sättet är det lättare att lägga märke till sina framsteg. Det kan vara svårt att minnas hur första halvmilen på bandet kändes när man gjort det ett tjugotal gånger, men antagligen kändes det betydligt jobbigare. Att notera sina framsteg är en morot i sig.
 
Tips sex: Sätt upp motivationsbilder på kylskåpet, eller på skärmsläckaren på din iphone eller dator. Kan vara allt från drömkroppen eller loppet du anmält dig till - till väskan eller resan du har bestämt att belöna dig med när du uppnått ditt första mål.
 
Det där är visserligen mer kom-igång-tips snarare än tycka om tränings-tips men poängen med detta är att när man väl kommit igång med sin träning på en lagom nivå och man börjar vänja sig vid adrenalinet och de endorfiner som utsöndras så kommer resten på köpet. Äta eller dö, träna eller dö liksom. Så känner jag ungefär.
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

isasjosten.blogg.se